Familie en vrienden hield hij buiten de deur

Er komt bij Zorg & Overlast een melding binnen vanuit de werkgever van Dennis. Ze krijgen geen contact met hem en maken zich zorgen. Ook is er een melding vanuit de politie binnengekomen over een vervuild huishouden. Zorg & Overlast schakelt een maatschappelijk werker van De Kern in en samen gaan ze op bezoek. 

Bij het gesprek is ook zijn zus aanwezig, daar heeft Dennis zelf om gevraagd. Hij lijkt blij met de hulp maar is ook argwanend en wantrouwend. Toch mogen we zijn huis bekijken. Het is eigenlijk niet leefbaar: lege halve liter bierblikken, een grote hoeveelheid spullen die kris kras door het huis verspreid liggen en overal uitwerpselen van zijn katten.  
We gaan met Dennis in gesprek over wat er allemaal in zijn huis te zien is en hoe dat komt. Hij vertelt dat hij lang geïsoleerd heeft geleefd en zijn vrienden en familie buiten de deur heeft gehouden. We zijn dus extra bewust van het feit dat hij ons wél binnen heeft gelaten. We proberen vertrouwen te winnen door te normaliseren, Dennis op zijn gemak te stellen en in zijn waarde te laten. We zijn er niet om met een vinger te wijzen, maar om hem de hand toe te reiken en te kijken wat we voor hem kunnen betekenen.

Samen met Dennis maken we een plan van aanpak. Hij benoemt zelf drie belangrijke onderwerpen: zijn katten, het schoonmaken van de woning en zijn alcoholprobleem. Al jaren kampt hij met een alcoholverslaving. Nu hij thuis zit, is hij alleen maar gaan drinken; zo’n 15 halve liters op een dag en het lukt hem niet meer om goed voor zichzelf te zorgen. We gaan met hem naar de huisarts en hij krijgt een verwijzing naar Tactus.

Terwijl hij moet wachten op het contact met Tactus roepen we -met goedkeuring van Dennis- een aantal familieleden op om samen met een schoonmaakploeg zijn hele huis leeg te halen. Een groot karwei waar Dennis zich enorm voor schaamt. Maar het harde werk loont: binnen een week is de klus geklaard en samen met zijn zus brengt hij de katten naar het asiel. Er komt nieuw laminaat in de woning en er ontstaat letterlijk en figuurlijk ruimte voor vervolgstappen. Hij is klaar om het roer om te gooien! 

Bij Tactus volgt een zwaar detox-traject bij een kliniek, met aansluitend een nazorgtraject. De maatschappelijk werker van De Kern is in de hele periode betrokken gebleven om Dennis te blijven motiveren of aanwezig te zijn als dat nodig was. Maar ook om mensen op de hoogte te houden en met elkaar te verbinden, zodat hij kon leunen op zijn netwerk.

Na twee maanden laat Dennis vol trots zijn opgeruimde huis zien. Mede door de steun van zijn familie en het motiverende traject van De Kern heeft hij in korte tijd op veel leefgebieden stappen kunnen zetten. Hij is eindelijk weer in staat mee te doen in de samenleving. Hoewel Dennis bang is voor een terugval, ziet hij gelukkig ook wat hij al heeft bereikt. En nu hij de samenwerking met hulpverleners heeft ervaren, staat hij ook open voor eventuele andere hulp. Mocht dat ooit nog nodig zijn.

Dennis is een pseudoniem, de persoon op de foto is niet Dennis.

***

Op tijd samenwerken, praten over je situatie en leren hoe het ook kan, kan veel ellende en kosten voorkomen; dát is Kamper Kracht.

De gemeente Kampen wil bezuinigen op het sociaal domein. Dat heeft grote impact op de Kamper samenleving. Voor mensen zoals Dennis kan dat het verschil maken. Bijvoorbeeld tussen constant zorgen maken en daardoor ‘omvallen’ of orde op zaken stellen en kunnen doorgaan. Tussen vooraf voorkomen van problemen of grote kosten achteraf. De Kern Maatschappelijke Dienstverlening en WijZ Welzijn maken zich sterk voor Kamper Kracht. Want wij vinden dat iedereen recht heeft op ondersteuning op het moment dat grotere problemen kunnen worden voorkomen. Houd Kamper Kracht vast!

#hkkv #houdkamperkrachtvast

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 088-4780600 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep