Geborgen opgroeien met gescheiden ouders

“Als we complexe problemen kunnen voorkomen, waarom zouden we dat dan niet doen?” vraagt Ypie Terpstra zich af. Het gaat over ouders die na hun scheiding de zorg voor hun kinderen niet samen kunnen regelen en een uitspraak van de rechter nodig hebben. “We zijn aan kinderen verplicht om dat goed op te lossen.” Een mogelijke oplossing is BRAM. BRAM houdt in dat de rechter niet direct een uitspraak doet, maar tijd inruimt voor passende hulpverlening.

Kinderen hebben zorg nodig

Ypie Terpsta is teamleider bij de Raad voor Kinderbescherming Overijssel. Haar aandachtsgebied is scheiding, gezag en omgang. Ze heeft veel te maken met complexe echtscheidingen waarbij de rechter een uitspraak moet doen over de omgang met de kinderen. Maar als de ouders slecht blijven communiceren en boos en achterdochtig zijn, dan zitten de kinderen klem, met alle gevolgen van dien: “Kinderen moeten geborgen opgroeien, juist als ze een scheiding hebben meegemaakt,” stelt zij. “Kinderen zijn afhankelijk van de zorg van beide ouders. Langdurige ruzie leidt vaak tot een lastiger puberteit, schoolverzuim en slechte schoolprestaties met gevolgen voor het werk later. Deze kinderen piekeren veel, kunnen depressief of agressief worden en plegen verhoudingsgewijs meer strafbare feiten, zijn gevoeliger voor middelengebruik en op latere leeftijd hebben ze meer problemen met het in stand houden van relaties.”

Advocaten zijn geen hulpverleners

Advocaten en mediators zijn gericht op bemiddeling en compromissen. “Maar deze ouders zijn diep gekrenkt en boos op elkaar. Zij hebben een andere insteek nodig.” stelt Ypie. “Daarvoor hebben we professionals nodig, die op dit gebied pedagogisch geschoold zijn. Naast kennis hebben van het familierecht en conflicthantering moeten zij contextueel kunnen werken, communicatievaardigheden overdragen en kunnen praten met kinderen.” Meervoudige partijdigheid vindt ze ook een belangrijk begrip: “dat de hulpverlener zich kan verplaatsen in beide ouders en tegelijkertijd neutraal blijven in het conflict.”

Het mooiste wat je kinderen kunt bieden

Die hulpverleners zitten in de gemeenten bijvoorbeeld bij het maatschappelijk werk, bij Humanitas en in de wijkteams en Ypie wil met hen de BRAM-samenwerking graag aan. “In plaats van steeds zwaardere maatregelen en inzet van hulp, wat overigens soms ook nodig is, maakt BRAM een lus naar het begin.” legt ze uit. “Met hulpverleners werken aan de vaardigheden die nodig zijn om het op te lossen.”

“En als het lukt, dan hebben we grote winst,” stelt ze. “Als ouders leren om met elkaar in gesprek te komen, is dat het mooiste wat je kinderen kunt bieden. Dan voorkomen we zware maatregelen en dan voorkomen we  veel maatschappelijke kosten.”

 

De Raad voor Kinderbescherming Overijssel bereidt samen met De Kern maatschappelijke dienstverlening en met Humanitas, een voorstel voor over de uitvoering van BRAM in de regio IJsselland. Samenwerking van gemeenten betekent winst voor kinderen en besparing op kosten voor maatregelen en leidt tot homogene rechtsgang in een grote regio.

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 088-4780600 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep